Sirkem suya döndü, küf oldu, kef oldu neden? Bu soruya cevap...

Sirkem suya döndü, küf oldu, kef oldu neden?

Bu soruya cevap niteliginde sınırsız konuşabiliriz. Fotoğraflarda görüldüğü üzere sirkenin kurulduğu andan itibaren fermantasyon sürecinde hiç bir aksaklık yaşanmadı ise sirke suya dönmez. Ne gibi aksaklıklar ;

1- Meyveniz tarım ilaçlı olabilir. Yeterince yıkanmaz ise içerikteki lüzumsuz bir bakteri bu duruma sebep olabilir. Yine zirai ilaçlarla yetişmis meyvenin çekirdekleri kesinlikle kullanılmamalı. Çünkü zehir çekirdekte birikir. Kabuğuda mumlu emeğe yazık hiç sirke yapmaya çalışılmamalı. Dolayısıyla en doğal meyveyi bulduğunuz da yakın çevrede ilaçlama yapılmadığından emin olduğunuzda aksine çekirdeği kabuğu ve hatta yıkamadan üzerindeki tozu toprağıyla bile sirke yapımında kullanılabilir. Tıpkı #bursa #alaçam mevkiiden ormanın içinden topladığım kozalakları yıkamadan #sirke yaptığım gibi. İçeriğinde bir gram şeker olmamasına rağmen bol bal takviyesiyle en kaliteli ve sorunsuz sonuç aldığım sirke çeşitlerinden biride #kozalak sirkesiydi. Yine buna istinaden pazardan aldığım enginarların kaynağını bilemediğimden sirke yapımında istediğim sonucu alamadığım gibi.

2- Klorlu çeşme suyu kullanılmış olabilir.

3- Cam Şiseler kesinlikle kimyasal deterjanlarla yıkanmamalı, kalıntıları etken olabilir.

4- Sirke kurulumundan itibaren ilk beş on gün kadar fotoğraftaki gibi köpük köpük oluyor ve karıştırma esnasında yukarıya doğru baloncuklar çıkıyorsa gidişat süper demektir.

5- Sirkenizin gidişatı iyi ise daha meyvesi çökmeden anası oluşmaya başlar. Olsun siz karıştırmaya devam edin. Çöktükten sonra tercihen süzerek yada öylece beklemeye aldığınız anda direkt olarak sirke anası oluşuyorsa bu sirke suya dönmez, küf olmaz, kef hiç olmaz. Ama önce kef oluyorsa ve sürekli temizlemek zorunda kaldıysanız ve en sonunda ana oluştuysa siz sirke yaptım sanmış olabilirsiniz. Bu sirke suya döndüyse şaşırmayın hiç.

6- 0rtamın sıcaklığı en az 15 derece en fazla 30 derece olmalı en ideal ise yirmi otuz derece arasıdır. Yirmi derecenin altında sirke zorla ilerler dolayısıyla uzun zamana yayılır ve bu zaman diliminde kötü bakteriler baskın çıkabilir. Mümkün olduğunca yirmi derecenin üzerinde olmalı.

7- Eski insanlar sirkelerini güneşte bekletirmiş meyveler çökene kadar, sonrası tabiki karanlık şart. Neden yazıyorum bunu kurallara çok takılmayın diye.

8- Bütün şartlar dosdoğru yerine getirildi. Gidişatı da mükemmeldi. Köpürdü ve direkt tertemiz ana yaptı. Gerektiği kadar üzeri açık beklediniz. Sonra kapalı şişelere aldınız. Aylar sonra açtınız baktınız suya döndü. Buda olur. Yine eski insanlar der ki! -İkindiden sonra sirke, akşam ezanından sonra yoğurt verilmez konu komşuya, sirken suya döner yoğurdun ekşir. -Herkesin elinden sirke olmaz. Vs. Ben bilmiyorum ama onların vardır bir bildiği. Nazar faktörünü de küçümsemek lazım.

9- Şunu aklınızdan çıkarmayın. Bizler sirke yapamayız. Gerekli şartları bir araya getirir bekleriz. Tıpkı çiftçilerin ektiklerini beklemesi gibi. Herşey yolundayken bir afet gelir yerle bir olur bütün mahsül. Dolayısıyla şişenin içeriğinde olan biten her ne ise bizim irademizi aşar. Kimyacıların kimyasını, bilim adamlarının aklını bozar. Bence sizde neden niçinlere çok takılmayınız. Olmadıysa yenisini yapınız. Gözlemleyiniz. Sorularınızın cevaplarını kendi tecrübelerinizde arayınız değerli sirkedaşlarım. Tıpkı hayatın kendisi gibi attığımız adımların sonuçlarını tahmin ederiz ama yüzde yüz bilemeyiz. Buna rağmen bazı adımları atmakla yükümlüyüzdür. Sirke kurduğumuzda sonucunu asla yüzde yüz bilemeyeceğimiz gibi... Sibel Sak Ateş.

#sibelinsirkeyazıları

https://www.facebook.com/SibelinELMASirkesi/photos/a.177158696120901/485355961967838/type=3

Bu konuyu yanıtla

Bu site kişisel bilgisayarlar, kişiselleştirilmiş servis ayarları, analitik ve istatistiksel amaçlar ile içerik ve reklam sunumunun kişiselleştirilmesi arasında ayrım yapmak amacıyla çerezler ve benzeri ağ teknolojileri kullanmaktadır. Bu site üçüncü parti çerezleri de içerebilir. Siteyi kullanmaya devam ederseniz mevcut ayarların geçerli olacağını varsayıyoruz ancak bu ayarları istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz. Daha fazla bilgi için: Privacy and Cookie Policy